Am participat la dezbaterea pe tema abdicării forțate a Regelui Mihai I organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

În cadrul acestei dezbateri am vorbit despre actul nul și neavenit al abdicării, așa cum cum am detaliat și în volumul volumul ”Regele, comunistii si Coroana. Adevarata istorie a abdicarii lui Mihai I” pe care l-am coordonat împreună cu Andrei Muraru.
Vă las mai jos un fragment din eseul ”Pe drumul fără de întoarcere. Cum a fost forţat regele Mihai să abdice (12 noiembrie – 30 decembrie 1947): preliminarii, desfăşurare, dezavuare”

Vă las mai jos un fragment din eseul ”Pe drumul fără de întoarcere. Cum a fost forţat regele Mihai să abdice (12 noiembrie – 30 decembrie 1947): preliminarii, desfăşurare, dezavuare”
 
”(…) teza şantajului este centrală în desfăşurarea evenimentului de la 30 decembrie 1947. Regele a invocat mereu această evoluţie a discuţiilor până la punctul în care Groza şi Dej, văzând că Mihai nu cedează, au recurs la ameninţarea cu folosirea forţei şi a uciderii tinerilor din închisori. Suveranul rememora, peste decenii, scena respectivă spunând că un al doilea obiect al şantajului a fost utilizarea unor „dosare” care vor fi făcute publice, ameninţare prin care cei doi l‑au constrâns pe suveran, în încercarea de a obţine semnarea actului de abdicare.
(…)
Mihai I punea astfel temele şantajului, ameninţării şi înarmării celor doi lideri comunişti în centrul actului de la 30 decembrie, anulându‑i legitimitatea şi consecinţele: 
[…] instaurarea ei [a republicii – n.n.] a încălcat total şi brutal regimul constituţional legal din ţara noastră! Faptul că prim‑ministrul, Groza, m‑a ameninţat cu un pistol pentru mine asta înseamnă un act profund ilegal şi toate consecinţele care decurg din semnarea unui act în aceste condiţii sunt nule din punct de vedere juridic!
În orice ţară civilizată, o semnătură sau o promisiune obţinută prin şantaj sau ameninţare este nulă şi neavenită. Deci eu nu pot să recunosc valabilă această abdicare, dat fiind că ea mi‑a fost impusă cu forţa şi şantajul, iar pe de altă parte, poporul român nu a fost consultat ce doreşte! Ca atare, toate consecinţele ce decurg
din acest act sunt nule!

Citește și: