Am fost primit în audiență de către Regele Spaniei, Majestatea Sa Filip al VI-lea

Am avut onoarea de a fi invitat și primit în audiență, la Madrid, de către Majestatea Sa Filip al VI-lea, Regele Regatului Spaniei. Audiența a avut loc în această săptămână la Palatul Regal El Prado din Madrid, una dintre reședințele private ale monarhului.

Audiența a fost urmată de o discuție cu Majestatea Sa, alături de colegii mei din celelalte state UE, America de Nord, America Latină și din alte regiuni, membri ai forumului reprezentanților și coordonatorilor naționali pentru combaterea antisemitismului (SECCA), precum și cu cei mai înalți reprezentanți în acest domeniu din cadrul administrației americane și ai comisiei Europene, dar și cu membrii comitetului executiv al Congresului Mondial Evreiesc (WJC).

Am spus Majestății Sale despre progresele pe care le-a înregistrat România în acest domeniu, țara noastră fiind nu doar între primele 7 state europene care a realizat și implementează o strategie națională și un plan de măsuri în acest domeniu, dar a devenit singura țară din UE care va avea o disciplină obligatorie din această toamnă pentru toți elevii de liceu pentru studiul istoriei evreilor și al Holocaustului. 

România a făcut progrese semnificative în ultimele două decenii în acest domeniu, iar educația va fi în următorii ani cel mai important vector al acestor eforturi.

Regele și-a exprimat recunoștința și aprecierea pentru activitatea noastră în abordarea antisemitismului și încurajarea vieții evreiești.

În cadrul audienței, am mulțumit Regelui despre tot ce a făcut Spania pentru români, în domeniul susținerii minorităților naționale, a păstrării a identității lor, tradițiilor, vieții religioase și a educației naționale. Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania. 

Aici trăiesc peste un milion de români, bine integrați, activi, care reprezintă un important vector de transmitere a valorilor românești, dar și un contribuitor la dezvoltarea economiei spaniole, dar şi a celei românești. Spania a devenit în ultimele decenii o a doua casă oferindu-le posibilitatea de a trăi aici, formându-se între timp centre autentice românești, afaceri prospere, comunități religioase (aproape 300 de biserici ortodoxe, penticostale, catolice, adventiste, baptiste ș.a.) și o viață comunitară vibrantă.

Citește și: