ardere deseuri - Alexandru Muraru, candidat la alegerile Europarlamentare

Abandonarea și incendierea deșeurilor intră în categoria infracțiunilor

Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat măsuri ferme pentru reducerea poluării și protejarea mediului: 

1. abandonarea și incendierea deșeurilor intră în categoria infracțiunilor; 

2. demarăm o amplă campanie de împădurire la nivel național, proiect asumat prin PNRR; 

3. îmbunătățim sistemul național de monitorizare a calității aerului, printr-un proiect finanțat din fonduri europene.


Pentru a combate eficient episoadele repetate ale incendiilor necontrolate, inclusiv în proximitatea Capitalei, Guvernul a inclus, prin ordonanță de urgență, în categoria infracțiunilor: arderea, incendierea și îngroparea deșeurilor. Este nevoie de un răspuns legislativ ferm la fenomenul extins de abandonare și incendiere a deșeurilor. Vor fi sancționate contravențional atât persoanele fizice cât și cele juridice.

A fost aprobată și va fi demarată în perioada următoare o amplă campanie de împădurire la nivel național, proiect asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență: până la sfârșitul anului 2023, România își propune să împădurească o suprafață de 25.000 hectare, iar în perioada 2024-2026 – 31.000 hectare. Campania de împădurire este necesară în special pentru reabilitarea zonelor puternic afectate de eroziune.

A fost adoptat un act normativ care vizează îmbunătăţirea supravegherii calităţii aerului. Printr-un proiect în valoare de peste 57 de milioane lei, finanțat din fonduri europene, Ministerul Mediului va extinde și moderniza infrastructura de monitorizare a calității aerului. În acest fel, va crește și capacitatea de răspuns la episoadele de poluare.

Citește și: