25 milioane euro pentru consolidarea Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu”

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a fost fondat în anul 1858, fiind prima școală de formare a cadrelor didactice din România. Cu o tradiție de peste 150 de ani în pregătirea tinerilor pentru cariera didactică, Colegiul Pedagogic este o instituție emblematică pentru învățământul românesc.

Clădirea în care funcționează astăzi școala a fost construită în 1891 și este un monument istoric, cuprins în lista Monumentelor Istorice.

Această clădire impresionantă, cu o arhitectură de tip bastion, două curți interioare și un amfiteatru, este unul dintre cele mai importante repere arhitecturale ale orașului Iași.

Cu toate acestea, clădirea are nevoie de reabilitare și modernizare pentru a fi adusă la standardele actuale. În acest sens, Guvernul a alocat 25 de milioane de euro pentru refuncționalizarea și reabilitarea Corpului C1 (liceu) și C2 (cantină) la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, prin intermediul Programului Național „Școli Sigure și Sănătoase”.

Lucrările de reabilitare vor include intervenții pentru consolidarea seismică, reabilitare, modernizare și creșterea performanței energetice a clădirilor, inclusiv lucrări de demolare parțială. 

Aceste măsuri vor contribui la crearea unui mediu de învățare mai sigur și mai sănătos pentru elevi și personalul didactic, precum și la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și arhitectural al școlii.

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Pentru a asigura desfășurarea activității în condiții optime pentru elevi și cadrele didactice pe durata lucrărilor de reabilitare, a fost luată decizia ca aceștia să își desfășoare activitatea într-o construcție modulară temporară, amplasată în incinta școlii.

Această soluție a fost agreată de părinți, elevi și profesori, în urma unei întâlniri cu conducerea Primăriei Iași și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Această construcție modulară va fi folosită pe o perioadă determinată, până la finalizarea lucrărilor de consolidare și modernizare a școlii. Procedura de licitație pentru încredințarea lucrărilor este în desfășurare, iar termenul limită de depunere a ofertelor este data de 3 mai 2023.

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” este o instituție de învățământ cu o istorie bogată și o importanță deosebită în cultura română. În cadrul școlii sunt școlarizați cei 787 de elevi, cei mai mulți din toată țara, iar cadrele didactice au o pregătire deosebită în domeniul pedagogiei. 

Absolvenții Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sunt recunoscuți pentru pregătirea lor deosebită și pentru capacitatea de a forma și îndruma elevii.

Unii dintre cei mai importanți oameni din cultura română au studiat la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”. Titu Maiorescu, cel mai important critic literar și filosof român al secolului al XIX-lea, a fost al doilea director al școlii. Ion Creangă, cel mai cunoscut învățător din literatura română, a absolvit școala în 1865.

Reabilitarea și modernizarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” va avea un impact major asupra comunității locale.

Prin crearea unui mediu de învățare sigur și modern, elevii vor avea posibilitatea de a se dezvolta într-un mod adecvat și de a-și atinge potențialul maxim. În plus, reabilitarea și modernizarea clădirii va contribui la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și arhitectural al orașului Iași.

Investiția în reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” este o dovadă a importanței acordate educației și dezvoltării tinerilor în România. Prin astfel de investiții, guvernarea centrală și locală a PNL își arată angajamentul față de crearea unui mediu de învățare adecvat și sigur, precum și față de promovarea patrimoniului cultural și arhitectural al țării.

Citește și: