2 ani de când am preluat funcția de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Astăzi se împlinesc 2 ani de când am preluat funcția de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Sunt câteva borne pe care mi le-am propus la începutul acestui proiect și sunt mulțumit că lucrurile au progresat în direcția bună:
– A fost adoptată Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Guvernul României continuă să acționeze ferm pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.
Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură a înregistrat, în ultimele 6 luni, o evoluție pozitivă, aspect evidențiat de Raportul intermediar care vizează activitatea întreprinsă în perioada mai-noiembrie 2022.
Analiza cantitativă a stadiului implementării celor 36 de acțiuni principale arată următoarele:
• 6 acțiuni principale au fost finalizate (4 acțiuni principale în mai 2022);
• 13 acțiuni principale se derulează la parametrii calitativi doriți (12 acțiuni principale în mai 2022);
• 10 acțiuni principale au fost parțial implementate (6 acțiuni principale în mai 2022);
• 7 acțiuni principale se află la debut (6 acțiuni principale în mai 2022);
– Parlamentul a adoptat un proiect privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru de la liceu și învățământ profesional, începând cu anul școlar 2023-2024.
Am propus introducerea disciplinei „Istoria comunismului în România”, ca disciplină obligatorie, cee ace reprezintă cea mai adevărată şi profundă condamnare a comunismului, a crimelor şi abuzurilor sale.
Am susținut ca două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului și Comunismului să fie operaţionalizate în România, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am participat la ceremonia priilejuită de semnarea contractelor pentru aceste două proiecte de suflet.
Am participat, la Praga, la reuniunea bianuală a reprezentanților și coordonatorilor naționali a peste douăzeci și cinci de guverne și organizații internaționale care luptă împotriva antisemitismului (SECCA).
Am reprezentat Guvernul României la Atena, în cadrul celui mai important summit anual al combaterii antisemitismului de către primării și comunități.
Am reprezentant Guvernul României în mai multe vizite de lucru în SUA, în cadrul cărora am avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului academic, ai societății civile sau congresmani americani.
La Palatul Victoria am avut întâlniri cu reprezentanți ai corpului diplomatic, ai instituțiilor publice sau reprezentanți ai unor organizații internaționale, împreună cu dl. Prim-ministru Nicolae Ciucă.
Am susținut, în Parlamentul României, declarația privind recunoașterea și condamnarea oficială de către România a Holodomorului.
Am semnat declarația comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului prin care se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar.