1.86 miliarde euro pentru modernizarea și digitalizarea școlii românești

În 2021, vom avea cel mai mare buget pentru Educație din ultimii 30 de ani. Cei 1.86 miliarde de euro alocați prin Programul Național de Redresare și Reziliență, împreună cu finanțarea de la bugetul de stat, fac ca bugetul total destinat Educației să fie de 8 miliarde de euro.

6% din cei 31 miliarde euro alocați României de Uniunea Europeană prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi utilizați pentru modernizarea și digitalizarea școlii românești.

pnrr educatie alex muraru - Alexandru Muraru, deputat

Banii vor fi investiți în 3 piloni: digitalizare, dotări și modernizare

PNRR este șansa implementării proiectului România Educată al președintelui Klaus Iohannis. Acești bani vor fi investiți în 3 piloni de bază: digitalizare (platforme digitale pentru învățământ online și digitalizarea întregului sistem școlar, astfel încât toate datele să fie “la un loc”), dotarea școlilor românești (mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, renovarea corpurilor de clădire, dotarea cu material didactic auxiliar etc.) și modernizare (să nu mai existe școli neautorizate, fără instalații sanitare, care nu au ajuns în secolul XXI).

Investiția în educație este un obiectiv național pentru că 700.000 de elevi nu au reușit să promoveze examenul național de Bacalaureat în ultimii 7 ani.

Un plan Marshall pentru educația românească

Am început să lucrăm la un nou curriculum pentru învățământul liceal și, chiar dacă aceasta a fost amânată pentru anul viitor din motive fundamentate, rămâne unul din obiectivele strategice ale Ministerului Educației pentru actualizarea procesului de învățământ la standardele sociale actuale.

Însă un alt mijloc prin care putem oferi șansa la educație și împlinire profesională pentru sute de mii de elevi sunt investițiile în infrastructura de educație. De aceea, fondurile europene alocate României prin PNRR au o importanță colosală, reprezintă un Plan Marshall pentru educația românească.

Citește și: